Header Ads

Breaking News
recent

EMAR (MR)


                                  EMAR (MR)
                   Manyetik Rezonas Görüntüleme ; Vücuda gönderilen radyo frekans dalgalarının çekeceğimiz bölgedeki hücrelerin çekirdeğindeki hidrojen atomlarının protonlarını uyarması sonucu protonlardan geri yansıyan radyo frekans dalgalarının bilgisayar ünitesinde matematiksel işlemlerle aksiyal , sagittal ve koronal olarak kesitsel görüntüler elde edilir. MR da iyonizan radyasyon kullanılmadığı için sağlığı tehdit edecek bilinen bir tehlikesi bulunmamaktadır.
                   MR cihazının vücutta en etkili olduğu alan yumuşak doku görüntülemesidir. Yumuşak dokudaki lezyonlar ve patolojiler kolayca görüntülenebilmektedir.
           MR cihazı ganty , masa , kumanda ünitesi ve bilgisayar ünitesinden oluşmaktadır. Gantry nin içinde ise magnetler ve sargılar bulunmaktadır.
           MR cihazı tünel gibi olduğu için bazı hastalarda kapalı alan korkusu sonucu çekim yapılamamaktadır bunun içinde bazı merkezlerde açık MR  bulunmaktadır fakat bu açık mr ların görüntü kalitesi diğer kapalı mr lara göre fazla iyi değildir. Mr lar gücüne göre tesla ifadesiyle adlandırılmaktadır ve günümüzde yaygın olarak kullanılan MR ların çoğu 1.5 Tesladır ve  Piyasada bilinen en güçlü model ise 3 Teslalık modellerdir. Yeni sistem Mr lar eskilerine oranla daha az zaman da çekim imkanı sunmaktadır.

Hiç yorum yok:

---Tüm Hakları Saklıdır---2015. Blogger tarafından desteklenmektedir.