Header Ads

Breaking News
recent

KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRESİ (DEXA)


            KEMİK MİNERAL                        DANSİTOMETRESİ                                   (DEXA)
             Kemik mineral dansitometresi; kemik yoğunluğunun ölçülmesi işlemidir. Başka bir bakış açısıyla kemiklerin kırılganlık yapısının belirlenmesi işlemidir. Kemik mineral dansitometresinde düşük dozlarda x ışını ile görüntü sağlamaktadır.
              Eğer hastada osteoporoz ( kemik erimesi) saptanırsa verilen ilaç tedavisinin başarı sağlayıp sağlamadığıda bu cihazla kontrol edilmektedir. Erken tanı osteoporozda önemlidir ve bir an önce tedaviye başlanarak daha fazla ilerlemesi önlenmelidir. Hasta ilaç tedavisinin yanında yaşam tarzınıda değiştirerek vitamin ve mineral takviyelerini almaya özen göstererek tedaviye yardımcı olmalı bu sayede tedavide hızlı ilerleyiş sağlanmalıdır.
                   Kemik mineral dansitometre cihazı bir bilgisayar , hasta yatağı , x ışını tüpü ve x ışını tüpüyle beraber hareket eden bir dedektör sisteminden ibarettir.
                   Cihazın bakımı ve kalibrasyonları çok önemlidir. Zamanında bakımlarının yapılması ve periyodik olarak kalibrasyonlarının yapılması yanlış sonuç verme riskini ortadan kaldırmaktadır.
                    Genellikle 40 yaşını aşmış ve menapoza giren bayan hastalara çekilmektedir. Bay hastalara çok az istenmektedir vede osteoporoza genç yaşta yakalanan bireylerin kontrolleri yapılmaktadır.
     

Hiç yorum yok:

---Tüm Hakları Saklıdır---2015. Blogger tarafından desteklenmektedir.