Header Ads

Breaking News
recent

MAMOGRAFİ


                         MAMOGRAFİ
        Mamografi cihazı ; Meme radyolojisi için geliştirilmiş özel bir röntgen tekniğidir. Elle muayene veya doktor muayenesi sırasında saptanamayacak kadar küçük boyutlu oluşumları saptamak amacıyla kullanılmaktadır. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli olduğundan mamografi yöntemi meme kanserinin erken teşhisinde kullanılan en önemli cihazdır.
        Klasik mamografi cihazı kumanda masası , C kollu x ışını tüpü , sıkıştırma aparatı , buki ve x ışını jeneratöründen oluşmaktadır. Daha sonra Cr sistemi ve tam dijital mamografi çıkmıştır.Klasik mamografi kasetleri röntgen kasetlerinden farklıdır  kasetlerde tek ranforsatör kullanılmaktadır filmleri ise yüksek hızlı ve yüksek rezolüsyonlu filmlerdir. Tam dijital mamografilerde ise kaset yerine dedektör sistemi kullanılmaktadır.
                Her yaştaki bayanlara tıbbi gereklilik halinde mamografi ulgulanmaktadır bunun dışında risk grubundaki hastalar ve menapozdan sonraki dönemde ve  ortalama 40 yaşından sonra hiçbir gerekçe göstermeksizin en az 1 kez mamografi çektirerek kanser faktörünün araştırması yapılmalıdır ve yaşa uygun olarak yıllık takip yapılmalır. Unutulmamalıdırki meme kanserinin erken teşhisi hususunda en önemli yöntem mamografi yöntemidir.
                Çekim esnasında meme şıkıştırma aparatına yerleştirilir ve bir kaç saniye hafif kompressyon uygulanır bu sayede daha güzel ve sağlıklı bir görüntü elde edilir.

Hiç yorum yok:

---Tüm Hakları Saklıdır---2015. Blogger tarafından desteklenmektedir.