Header Ads

Breaking News
recent

RÖNTGEN

                              RÖNTGEN
        X ışınlarını kullanarak vücudun çeşitli bölgelerini tek boyutlu olarak görüntülemeye yarayan ve radyolojide en çok kullanılan yöntemdir. Röntgende bilindiği üzere x ışınları kullanılır buda bildiğiniz gibi iyonizan ışınlar grubundadır. Röntgen cihazı tüp, masa, statif, kumanda cihazı ve jeneratörden oluşmaktadır.Röntgen cihazının tarihsel gelişimine baktığımızda çok büyük bir gelişme kat ettiği görülmektedir. Önceleri el banyosu varken şimdi tamamen dijitaldir. Sırasıyla şu yöntemler kullanılmıştır.
    -Kasetli ve el banyolu dönem ; burada kasetlerin içerisinde filmler olmaktaydı ve el banyosu kullanılmaktaydı.
    -Kasetli  ve otomatik banyolu dönem; bu dönemde yine kasetlerin içerisinde filmler vardı ve bu filmlerin banyosu otomatik sulu banyolarda yapılmaktaydı.
    -CR sistemi dönemi ; bu dönemde cr cihazı vardı ve film dönemi artık bitmişti cr kasetlerine çekilen görüntüler cr cihazlarında okutulup dijital görüntüler meydana gelmekteydi ve bu yöntemle çekilen filmler pacs yöntemi ile bilgisayar ortamına gönderilmekteydi.
    -Dijital yöntem dönemi ; bu dönem tamamen dijitaldir ve günümüzde kullanılan yöntemdir bu yöntemde ise artık röntgen cihazlarının kumanda cihazının yerini pc ler almıştır dozlar otomatik yada pc den seçilerek şutlama yapılabilmektedir vede çekilen görüntüler anlık olarak bilgisayaraımızda belirmektedir bunun içinde dedektörler kasetlerin yerini almıştır.

Hiç yorum yok:

---Tüm Hakları Saklıdır---2015. Blogger tarafından desteklenmektedir.